در مطلب قبلی، عوامل اثرگذار بر صنایع سیمانی و دارویی توضیح داده شد. در این مطلب، عوامل اثرگذار بر صنعت خودروسازی و صنعت قند و شکر توضیح داده میشود.
صنعت خودروسازی
شرکتهای سایپا و ایرانخودرو دو غول بزرگ خودروسازی کشور هستند که حدوداً ۸۵ درصد از بازار داخلی خودرو را در اختیار دارند. صنعت خودروسازی و همچنین قطعهسازی با مشکل هزینههای مالی رو به رو هستند. برخی از شرکتهای این گروه، بیش از ارزش بازار خود، هزینۀ جاری پرداخت میکنند. یک عامل مهم که میتواند وضعیت این صنعت را بهبود بخشد، نوع فرآیند تصمیمگیری جهت تسویۀ تسهیلات مالی سنگین این شرکتهاست.
در صورتی که خودروسازان داخلی با شرکتهای مشابه خارجی خود همکاری کنند، این امکان برای آنان ایجاد میشود تا از تکنولوژی پیشرفته بهره گرفته و به این ترتیب بهرهوری خود را نیز افزایش دهند. افزایش نرخ قطعات و دیگر مواد اولیه، نوسانات نرخ ارز، سیاستهای تعرفهای در خصوص واردات خودروهای خارجی، ارائۀ اعتبار و تسهیلات خرید خودرو و ... میتواند بر سودآوری این صنعت اثرگذار باشد.
صنعت قند و شکر
قند و شکر از جمله کالاهای اساسی در سبد مصرفی خانوارهای ایرانی است که از حساسیت ویژهای در اقتصاد برخوردار است. از مهمترین بخشهای تأمینکنندۀ ورودیهای صنعت قند و شکر، بخش کشاورزی است و خانوارها و صنایع غذایی، بیشترین دریافت از صنعت قند و شکر را دارند. مرجع نرخگذاری محصولات این شرکتها، دولت است که معمولاً شهریور مهرماه هر سال افزایش نرخ فروش آنها تصویب و ابلاغ میگردد. تولیدات این شرکتها به میزان مصرف داخلی و یا حتی کمتر از آن است.
تغییرات قیمتی مواد اولیه و وضعیت بخش کشاورزی در تولید مواد اولیه، پرداخت بدهیهای دولت به شرکتهای قند و شکر، تعرفۀ واردات شکر خام و سفید و ... از سایر عواملی هستند که بر سودآوری و قیمت سهام شرکتهای این گروه اثرگذار است.
در این مطلب، عوامل اثرگذار بر صنایع خودروسازی و قند و شکر توضیح داده شد. در مطلب بعدی، عوامل اثرگذار بر صنعت پالایشگاهی و فراوردههای نفتی توضیح داده خواهد شد.