در این مطلب سوآپ ارزی و کالا توضیح داده میشود. در سوآپ ارزی طرفین قرارداد مبالغ بهره را بر حسب ارزهای مختلف ردوبدل میکنند.
برای درک این نوع از سوآپ مثال زیر توضیح داده میشود:
با فرض اینکه یک سوآپ ارزی که در آن یک شرکت آمریکایی بهرۀ ثابت را بر حسب پوند انگلیس پرداخت نموده و طرف مقابل آن نرخ بهرۀ ثابت را بر حسب دلار آمریکا میپردازد. مبلغ اسمی قرارداد ۵۰ میلیون دلار و ۳۰ میلیون پوند است. نرخ بهرۀ ثابت دلاری ۵.۶ درصد و نرخ بهرۀ ثابت بر حسب پوند ۶.۲۵ درصد است. کلیۀ پرداختها به صورت همزمان و بر مبنای ماههای ۳۰ روزه و یک سال معادل ۳۶۵ روز، در دورههای شش ماهه هر سال انجام میشود.
- در زمان انعقاد سوآپ:
شرکت آمریکایی به طرف مقابل مبلغ ۵۰ میلیون دلار میپردازد. طرف مقابل مبلغ ۳۰ میلیون پوند را به شرکت آمریکایی پرداخت مینماید.
- مبالغ بهرۀ پرداختی در هر دورۀ شش ماهه به صورت زیر است:
- وجوه مبادله شده در پایان قرارداد سوآپ به صورت زیر است:
شرکت آمریکایی مبلغ ۳۰ میلیون پوند به طرف مقابل و طرف مقابل مبلغ ۵۰ میلیون دلار به شرکت آمریکایی پرداخت مینماید.
نکته: سوآپ مورد اشاره در این مسأله مناسب شرکتی آمریکایی است که اوراق قرضه بر حسب دلار آمریکا منتشر نموده اما علاقهمند به تأمین مالی بر حسب پوند انگلیس است.
سوآپ کالا (Commodity Swaps)
سوآپ کالا یکی از انواع رایج سوآپ است. برای مثال، شرکتهای هواپیمایی برای خرید سوخت مورد نیاز خود در آینده وارد قرارداد سوآپ میشوند. بر مبنای این قرارداد شرکت هواپمایی مبالغ ثابتی را به طرف مقابل سوآپ پرداخت نموده و در عوض، طرف مقابل هم مبالغی را بر مبنای قیمت سوخت به آنها میپردازد. استفاده از سوآپ برای تثبیت قیمت طلا، فلزات گرانبها و یا گاز طبیعی نیز بسیار متداول است. هدف از این قراردادها تثبیت قیمت خرید یا فروش کالاهای مذکور است. قرارداد سوآپ را میتوان برای کالاهای غیر قابل ذخیرهسازی نظیر برق و یا آب و هوا نیز استفاده کرد.