رشد نرخ ارز نیمایی، رشد کامودیتیها و گزارشهای شش ماهۀ مطلوب شرکتها، سه لنگر ثبات بازار سرمایه هستند.
با وجود مرتفع شدن برخی ریسکها در بازار پس از استقرار دولت جدید در روزهای اخیر شاهد نوساناتی در بازار هستیم که به نظر میرسد، دلیل بنیادینی برای آن وجود ندارد و شاید بتوان گفت بیشتر تحت تاثیر هیجانات و رفتار گلهای رقم خورده است. مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری گروه توسعه ملی با بیان مطلب بالا در گفت و گو با خبرنگار پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) اظهار کرد: برای داشتن نگاه دقیق و علمی در بررسی پدیدههایی همچون بازارهای مالی و حتی کاهش ریسک در سرمایهگذاری، ضروری است از نگاه تک مولفهای پرهیز کرد. در این خصوص لازم است تا تمام عوامل مؤثر در نظر گرفته شود تا از گزند آسیبهای احتمالی به دور باشیم. در همین راستا، نخستین عامل در نوسانات بازارسرمایه را میتوان چشم انداز مذاکرات برجام دانست که نظرات متفاوتی نسبت به آن وجود دارد. اما آنچه که مهم است رویکرد منطقی سیاست خارجی ایران نسبت به مذاکرات بوده که می تواند در کنار تقویت قدرت ژئوپلتیک ایران در منطقه، کفۀ خوشبینی به نتایج سیاست خارجی را سنگین کند، این عامل میتواند پیامآور روندی آرامشبخش و متعادل برای بازار سرمایه نیز باشد.
نرخ ارز
امیر تقی خان تجریشی افزود: به نظر من باید عامل دوم را پیرامون نرخ ارز جستجو کرد؛ گرچه در روزهای اخیر شاهد نوساناتی در نرخ ارز هستیم که به لحاظ روانی روی تصمیمات سرمایهگذاران تأثیر میگذارد، اما این موضوع توجه سرمایه گذران را به اهمیت نرخ نیمایی که مبنای محاسبات شرکتها در سودآوری و تسعیر ارز در صورتهای مالی است، جلب میکند.
او تصریح کرد: آنچه که در صورتهای مالی شرکتها اهمیت دارد «نرخ نیمایی» است که بیشتر با رشد همراه بوده و سعی بر آن دارد که فاصلۀ خود را با نرخ آزاد ارز کم کند. این روند در کنار حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و حذف قیمتگذاری دستوری از مبادلات تجاری کشور امیدها را به تداوم سودآوری شرکتها در ۶ ماهۀ دوم سال ۱۴۰۰ تقویت خواهد کرد.
گزارشهای ۶ ماهه
تجریشی عامل دیگر مؤثر در تصمیمگیری سرمایهگذاران را گزارشهای خوب ۶ ماهه شرکتهای بورسی دانست و گفت: به نظر میرسد این گزارشها در مواردی به خصوص در شرکتهای پتروشیمی، سیمان و صنایع معدنی و فلزی حتی فراتر از انتظار باشد.
نرخ کامودیتی
او بیان کرد: نرخ کامودیتیها عامل دیگری است که با توجه به کالا محور بودن بازار سرمایه ما و تداوم رشد این قیمتها به خصوص پیشبینیهای بینالمللی در خصوص افزایش قیمت نفت و رسیدن به ۱۰۰ دلار علاوه بر جبران کسری بودجۀ دولت همزمان با افزایش فروش نفت ایران، میتواند بر تعداد زیادی از شرکتهای بازارسرمایه تأثیر گذار باشد، به طوری که ما شاهد افزایش قیمتهای فروش در این شرکتها باشیم.