در مطلب قبلی، سرمایهگذاری رشدی و تعدادی از معیارهای انتخاب سهام رشدی توضیح داده شد. در این مطلب به معرفی برخی دیگر از معیارهای انتخاب سهام رشدی و نکاتی که در این نوع سرمایهگذاری باید مورد توجه قرار گیرد، پرداخته میشود.
۴. ارزیابی مدیریت شرکت
نوع مدیریت هر شرکت اهمیتی حیاتی برای موفقیت آن دارد. یکی از موارد حیاتی برای درستی ارزیابی عملکرد مدیریت، نرخ بازگشت سرمایه است که در ادامه به توضیح آن پرداخته میشود. نرخ بازگشت سرمایه، تصویری مناسب از میزان موفقیت مدیریت در خلق ثروت برای سهامداران است. نرخ بازگشت سرمایه با تقسیم سود خالص بر حقوق صاحبان سهام بهدست میآید. نتیجۀ این تقسیم، عددی است که نشاندهندۀ میزان مطلوبیت استفادۀ مدیر از داراییهای شرکت به صورت کارا و مؤثر است. هر چه این عدد بزرگتر باشد، بیانگر عملکرد بهتر مدیریت شرکت است.
سود خالص را میتوان با مراجعه به سایت codal.ir و در صورت سود و زیان شرکت یافت.
هر چه این نسبت بیشتر باشد، نشاندهندۀ عملکرد بهتر مدیریت شرکت است.
۵. ارزیابی خریداران داخلی شرکت
بررسی عملکرد مدیریت به عنوان شاخصی مهم و تأثیرگذار از اهمیت بهسزایی برخوردار است؛ اما یکی دیگر از نشانههایی که نشان میدهد شرکت به خوبی فعالیت میکند یا خیر، میزان خرید یا فروش سهام شرکت توسط افراد داخل شرکت است. در صورتی که مدیریت شرکتی به خرید سهام شرکت خود اقدام کند، میتواند نمایانگر پتانسیلهای رشد شرکت باشد.
نکته: سرمایهگذار با وجود بررسی پتانسیلهای فراوان در یک سهم، اقدام به خرید آن سهم میکند و در صورتی که بازار این پتانسیل را درک کند، قیمت سهم افزایش خواهد یافت. به عنوان مثال، اگر یک صندوق سرمایهگذاری اقدام به خرید سهام یک شرکت کند، ممکن است نظر تعداد زیادی از فعالان بازار به آن سهم جلب شود و موجب افزایش قیمت سهم شود.
۶. بررسی سهام با سرمایه کم و سهام سوداگرانه
شرکتهای کوچک، به شرکتهایی با ارزش بازار کم گفته میشود. سرمایهگذاری در این شرکتها ریسک بیشتری را برای سرمایهگذاران ایجاد میکند و در مقابل، احتمال کسب بازدهی بالاتر نیز وجود دارد. فارغ از انواع مختلف سهام، سهمهای کوچک تمایل بیشتری به رشد زیادتر را از خود نشان میدهند. شرکتی برای سرمایهگذاری مناسب است که نشانهای از رشد را در خود نشان داده باشد، در غیر این صورت سرمایهگذاری در شرکت تبدیل به قماری هیجانانگیز میشود.
برای سرمایهگذاری در سهام شرکتهای کوچک توجه به نکات زیر الزامی است:
- اطمینان از فعالیت شرکت: فعالیت در صنعت حداقل به میزان سه سال از اولین شرایط لازم است؛
- اطمینان از سودآوری شرکت: شرکت حداقل باید ٪۱۰ سود خالص نسبت به فروش خود را بسازد و این شرایط را حداقل برای دو سال گذشته حفظ کند.
نکات قابل توجه برای سرمایهگذاری رشدی
- فعالیت مطلوب شرکت ادامهدار باشد
شرایط مالی شرکتها ممکن است با گذشت زمان تغییر کند و سرمایهگذار لازم است تغییرات این فعالیت را تا زمانی که سهامدار شرکت است دنبال کند.
- حد ضرر برای سرمایهگذاری تعیین گردد
رعایت حد ضرر نکتهای مهم برای حفاظت از سرمایۀ سرمایهگذار هنگام خرید سهم است. سهام خوب همواره خوب باقی نمیمانند؛ به همین علت نیاز است که با رعایت حد ضرر، نسبت به میزان کاهش سرمایه خود و خروج از سهم آگاه بود. به عنوان مثال اگر سهمی به قیمت ۵۰ تومان خریداری شده است، در صورتی که حد ضرر ٪۱۰ پایین قیمت خرید سهم قرار گیرد (معمولأ توصیۀ تکنیکالیستها به رعایت حد ضرری ٪۱۰ پایین قیمت سهم است)، با رسیدن قیمت سهم به قیمت ۴۵ تومان، زمان فروش سهم است. اما با افزایش قیمت سهم، حد ضرر نیز باید به تناسب با این افزایش، افزایش یابد؛ به این معنا که با رسیدن قیمت سهم به ۷۰ تومان، حد ضرر باید روی قیمت ۶۳ تومان قرار گیرد.
- توجه به داده تاریخی
آگاهی و اقدام منطقی مانند همۀ جنبههای زندگی آدمی، شرط لازم موفقیت در بازار سهام است. دادههای تاریخی فرمول موفقیت در بازار سهام را در اختیار سرمایهگذار قرار میدهد.
در این مطلب سرمایهگذاری رشدی و معیارهای انتخاب سهام رشدی توضیح داده شد. در ادامه به سرمایهگذاری ارزشی و معیارهای انتخاب این نوع از سرمایهگذاری پرداخته خواهد شد.