در مطالب قبلی گفته شد که روزانه اطلاعات بسیار زیاد و متنوعی در بورس و همچنین در محیط کلان اقتصادی، تولید و منتشر میشود که تحلیل آنها میتواند در تصمیمگیری سرمایهگذاران مؤثر بوده و ریسک سرمایهگذاری آنها را کاهش دهد. به عنوان مثال، اطلاعات منتشرشده در صورتهای مالی شرکت، روند معاملات سهام شرکت در گذشته، اطلاعات مرتبط با شرکتهای رقیب و وابسته، نوسانات نرخ ارز، تعرفههای صادرات و واردات، قیمت جهانی نفت و...، همگی از جمله اطلاعاتی هستند که یک سرمایهگذار برای آنکه بتواند تصمیم درست و منطقی اتخاذ کند، به تحلیل و بررسی جامع آنها نیاز دارد. در این مطلب، شرکتهای پردازش اطلاعات مالی که این اطلاعات را به صورت منسجم در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهند معرفی خواهد شد.
در مبحث مربوط به ریسک، گفتیم که منظور از ریسک، احتمال محقق نشدن پیشبینیها یا به تعبیر دیگر، احتمال عدم موفقیت است. به طور مثال یک سرمایهگذار، با این پیشبینی که قیمت سهام شرکت «الف» تا سال آینده، ۶۰ درصد رشد خواهد کرد و از ۱۰۰ تومان به ۱۶۰ تومان خواهد رسید، اقدام به خرید سهام این شرکت میکند. حال اگر در پایان سال، قیمت سهام شرکت به جای ۱۶۰ تومان به ۱۲۰ تومان برسد، پیشبینی این سرمایهگذار با ۵۰ درصد عدم موفقیت یا ریسک همراه بوده است. هر اندازه میزان اختلاف واقعیت با پیشبینی بیشتر باشد، ریسک سرمایهگذاری نیز بیشتر خواهد بود.
همچنین بیان شد که مهمترین عاملی که باعث میشود پیشبینی تا حد زیادی منطبق بر واقعیت بوده و ریسک سرمایهگذاری کاهش یابد، اطلاعات است. هر اندازه اطلاعات، معتبرتر، جامعتر، بهروزتر ومرتبطتر باشد، پیشبینیها دقیقتر انجام شده و در نتیجه احتمال عدم موفقیت در سرمایهگذاری کاهش مییابد. بنابراین اطلاعات، نقش بسیار اساسی و تعیینکننده در کاهش ریسک سرمایهگذاری دارد. شرکت پردازش اطلاعات مالی با پردازش اطلاعات متعدد و مؤثر در سرمایهگذاری و تحلیل روابط میان این اطلاعات، آنها را به اطلاعات جامع، مختصر، مؤثر و نظاممند تبدیل کرده و در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهد تا سرمایهگذاران بتوانند در تصمیمگیریهای خود برای خرید و فروش سهام و سایر انواع اوراق بهادار، از این اطلاعات استفاده کنند. بنابراین اطلاعات ارائه شده توسط شرکتهای پردازش مالی، شرایط لازم برای تصمیمگیری مناسب و واقعبینانه را فراهم میآورد.
لازم به ذکر است فقط سرمایهگذاران نیستند که از اطلاعات ارائه شده توسط شرکتهای پردازش اطلاعات مالی استفاده میکنند. شرکتهای سبدگردان و شرکتهای سرمایهگذاری که روزانه حجم زیادی اوراق بهادار خرید و فروش می کنند نیز، از مشتریان این شرکتها به شمار میروند. شرکت پردازش اطلاعات مالی نیز در ازای ارائۀ اطلاعات پردازش شده به مشتریان خود، از آنها مبلغی را تحت عنوان حقالزحمه دریافت میکند.
برای مشاهدۀ فهرست و مشخصات شرکتهای پردازش اطلاعات مالی، میتوانید به پایگاه اینترنتی سازمان بورس و اوراق بهادار به نشانی www.seo.ir، بخش نهادهای مالی تحت نظارت، مراجعه کنید.
در خصوص شرکتهای پردازش اطلاعات مالی، چند نکته قابل ذکر است:
الف. شرکت پردازش اطلاعات مالی برای ارائۀ خدمات به مشتریان خود باید با آنها قرارداد منعقد کند. در این قرارداد، مواردی همچون نوع خدماتی که شرکت پردازش اطلاعات مالی به مشتری ارائه میدهد و میزان حق الزحمهای که مشتری باید به شرکت بپردازد، به طور شفاف ذکر میشود. همچنین در این قرارداد قید میشود که اطلاعات مشتری نزد شرکت پردازش اطلاعات مالی محرمانه بوده و شرکت مجاز به افشای این اطلاعات نیست.
ب. با توجه به اهمیت اطلاعات در تصمیمگیری سرمایهگذاران، شرکت پردازش موظف است اطلاعات را از منابع موثق و معتبر گردآوری کرده و روابط میان آنها را نیز بر اساس فرمولهای استاندارد پردازش کند. شرکت پردازش اطلاعات مالی، نسبت به صحت و اعتبار اطلاعات و نحوۀ پردازش آنها، در قبال مشتریان خود مسئولیت دارد.
ج. شرکت پردازش اطلاعات مالی برای گردآوری و تحلیل اطلاعات، از نرم افزارهای خاصی استفاده میکنند. صحت عملکرد این نرمافزارها باید توسط اشخاص متخصص و دارای مدارک حرفهای سازمان بورس و اوراق بهادار، به تأیید برسد.
د. شرکتهای پردازش اطلاعات مالی نیز همانند شرکتهای کارگزاری، صندوقهای سرمایهگذاری، شرکتهای مشاور سرمایهگذاری و شرکتهای سبدگردانی، جزو نهادهای مالی هستند که تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار کشور فعالیت میکنند.