در مطلب قبلی، انواع صندوقهای سرمایهگذاری معرفی شد و برخی از آنها مانند صندوق سرمایهگذاری در سهام، صندوق با درآمد ثابت، بازارگردانی و مختلط مورد برررسی قرار گرفت. در ادامه سایر انواع صندوقهای سرمایهگذاری تشریح خواهد شد.
صندوق سرمایهگذاری جسورانه
هدف از تشکیل این صندوق، جمعآوری سرمایه و سرمایهگذاری در سهام شرکتهای در شرف تأسیس و یا نوپای دارای پتانسیل رشد زیاد و سریع، با هدف کسب بیشترین بازده اقتصادی ممکن در برابر پذیرش ریسک بالا است. علاوه بر کسب بازدهی از سرمایهگذاریهای بلندمدت در این زمینه، کمک به رشد اقتصادی، کارآفرینی، ایجاد اشتغال و توسعۀ فنآوری از دیگر اهداف صندوق به حساب میآیند. در راستای اهداف یادشده، صندوق، منابع مالی را جمعآوری نموده و در اوراق مالکیت اشخاص حقوقی با موضوع فعالیت مشخص به منظور تجاریسازی و رساندن محصولات شرکتهای یاد شده به مرحلۀ بهرهبرداری، سرمایهگذاری مینماید.
ایجاد این صندوق سبب خواهد شد که بخشی از سرمایهگذاران حقوقی یا حقیقی که قصد سرمایهگذاری دارند، بتوانند پرتفوی خود را با حضور در سرمایهگذاری صنایع نوظهور و فنآوریهای پیشرفته تنوع بخشند. همچنین صندوق با توجه به تخصصی بودن، افراد حرفهای، متخصص و صاحب صلاحیت را گردهم آورده و به صورت تخصصی و متمرکز به فعالیت در این حوزه میپردازد و بنابراین زمینۀ موفقیت بیشتری دارد. صندوق سرمایهگذاری جسورانه این امکان را برای سرمایهگذاران فراهم میآورد که بدون درگیر شدن در چالشها و پیچیدگیهای صنعت سرمایهگذاری مخاطرهپذیر، از مزایا و منافع آن برخوردار شوند.
صندوقهای سرمایهگذاری طلا
این صندوق با جمعآوری سرمایۀ سرمایهگذاران در اوراق بهادار مبتنی بر سکۀ طلا، اوراق مشتقۀ مبنی بر سکۀ طلا، اوراق بهادار با درآمد ثابت، سپردهها و گواهی سپرده بانکی سرمایهگذاری میکند. میتوان هدف از تشکیل و مزیت چنین پرتفویی را کاهش ریسک مربوط به خرید و فروش طلا دانست که یک سرمایهگذار در این حوزه ممکن است متحمل شود. مزیت دیگر صندوقهای سرمایهگذاری طلا، کاهش ریسک و خطرات نوسانات ناشی از بی ثباتی سیاسی، اقتصادی و جغرافیایی و همچنین عدم نیاز به نگهداری فیزیکی طلا و جواهرات است.
صندوقهای سرمایهگذاری زمین و ساختمان
هدف از تشکیل این صندوق، جمعآوری سرمایه از سرمایهگذاران و اختصاص آن به ساخت پروژههای ساختمانی و سپس فروش واحدهای ساختمانی پروژۀ مذکور و در نهایت تقسیم عواید ناشی از این فعالیت بین سرمایهگذاران است. واحدهای ساختمانی صندوق با رعایت مقررات، مطابق رویهای که به تأیید سازمان میرسد، فروخته یا پیشفروش میشوند. مزیتهای سرمایهگذاری در این صندوق برای سرمایهگذاران عبارتاند از:
- با سرمایهگذاری در این صندوق، سرمایهگذار از سود ناشی از ساخت و فروش واحدهای ساختمانی پروژۀ صندوق بهرهمند میشود. بنابراین قدرت خرید سرمایهگذار در برابر افزایش قیمت زمین و ساختمان در منطقۀ اجرای پروژه تا حد زیادی حفظ میشود.
- به دلیل اینكه فعالیت صندوق توسط حسابرس و متولی صندوق دائماً نظارت میشود، احتمال سوءاستفاده از سرمایۀ صندوق، كاهش مییابد.
- سرمایهگذار میتواند واحدهای سرمایهگذاری خود را در هر زمان از طریق فروش به بازارگردان یا اشخاص دیگر به وجه نقد تبدیل كند. سرمایهگذاری مستقیم در پروژههای ساختمانی، این مزیت را ندارد و فروش یک واحد ساختمانی به مراتب از فروش واحدهای سرمایهگذاری صندوق مشکلتر است. بازارگردان بر اساس اساسنامه و مقررات مربوطه، هر روز قیمتهای خود را برای خریدوفروش واحدهای سرمایهگذاری، اعلام مینماید.
- سرمایهگذار میتواند همواره اطلاعات مربوط به صندوق و پروژۀ ساختمانی صندوق را از طریق سایت مربوط به صندوق دریافت كند. شرکت موظف است پیشرفت پروژه در هر ماه و صورتهای مالی و گزارش عملکرد صندوق را هر سه ماه یکبار منتشر کند.
صندوقهای سرمایهگذاری در پروژه
هدف از تشکیل این صندوق، جمعآوری وجوه از سرمایهگذاران و اختصاص آن به اجرای پروژۀ مشخص است. صندوق به منظور اجرای این پروژه، یک شرکت سهامی خاص را که «شرکت پروژه» نامیده میشود، از بین شرکتهای موجود انتخاب یا در غیر این صورت تأسیس کرده و اجرای پروژه را به این شرکت واگذار میکند. تمامی سهام شرکت پروژه به صندوق تعلق خواهد داشت. پس از تکمیل پروژه و آغاز بهرهبرداری از آن تا حد امکان و مطابق مفاد اساسنامه، داراییها و تعهدات صندوق به شرکت پروژه منتقل میگردد. آنگاه شرکت پروژه به شرکت سهامی عام تبدیل شده و سهام آن در بورس یا بازار خارج از بورس قابل معامله خواهد شد. داراییهای صندوق پروژه از جمله سهام شرکت پروژه، بین دارندگان واحدهای سرمایهگذاری صندوق تقسیم شده و صندوق تصفیه و منحل خواهد شد.