در مطلب قبلی، بیان شد که سرمایهگذاری در بورس فقط مختص افراد ریسکپذیر و یا متخصص نیست. افراد ریسکگریز نیز میتوانند در اوراق مشارکت و اوراق اجاره سرمایهگذاری کنند. همچنین کسانی که تخصصی در حوزۀ مالی ندارند میتوانند در صندوقهای مختلف، سرمایهگذاری کنند و یا از خدمات سبدگردانی بهره ببرند. در ادامه، هر یک از روشهای سرمایهگذاری معرفی خواهد شد اما پیش از آن چگونگی ورود به بورس بیان خواهد شد.
خرید و فروش سهام و یا سایر انواع اوراق بهادار موجود در بورس، تنها از طریق کارگزاران رسمی بورس، انجام میپذیرد. برخلاف تصور رایج قدیمی برای انجام معاملات، نیازی به حضور در تالار بورس نیست. کارگزاران، افرادی آگاه، خبره و مورد اعتماد هستند که پس از کسب مجوزهای لازم از سازمان بورس اوراق بهادار، اقدام به خرید و فروش سهام برای سرمایهگذاران مینمایند و در ازای ارائۀ خدمات، کارمزد دریافت میکنند. سازمان بورس به طور مرتب و دقیق بر عملکرد کارگزاران نظارت دارد. بنابراین سرمایهگذاری در بورس تنها از طریق کارگزاران صورت میگیرد. اطلاعات مربوط به کارگزاریها در سایت سازمان بورس و اوراق بهادار به آدرس www.seo.ir موجود است.
هر فرد برای سرمایهگذاری در بورس و خرید و فروش سهام به کد معاملاتی نیاز دارد. این شناسه از 8 کاراکتر تشکیل شده است که 3 حرف (معمولا سه حرف از نام خانوادگی) و یک عدد 5 رقمی را شامل میشود. پس از ثبتنام در سامانۀ سجام و انجام احراز هویت در یکی از دفاتر منتخب پیشخوان دولت، کد معاملاتی برای فرد صادر میشود و میتواند در کارگزاری مورد نظر خود ثبت نام کند.
در این نوشته، کارگزاری به عنوان نهادی که خرید و فروش سهم از طریق آن صورت میگیرد معرفی و بیان شد که اولین قدم برای ورود به بورس، ثبت نام در سامانۀ سجام و دریافت کد معاملاتی است. در ادامه، روشهای خرید و فروش سهام توضیح داده میشود.